Verhuizing Gresbuizencarrousel van Steinzeug-Keramo

25 augustus

Steinzeug-Keramo is een dochteronderneming van Wienerberger AG en is Europa's grootste fabrikant van gresbuizen en hulpstukken voor rioleringssystemen. Het bedrijf beschikt over twee productievestigingen in Duitsland (Frechen en Bad Schmiedeberg) en één in België (Hasselt). In alle productievestigingen worden kwalitatief hoogstaande gresbuizen vervaardigd die wereldwijd worden geëxporteerd.

Steinzeug heeft een grote opdracht, die enkele jaren productietijd in beslag neemt, binnen weten te halen. Om aan de aan deze opdracht gekoppelde lever- en kwaliteitsvraag te kunnen voldoen, is besloten om een gresbuizencarrousel van de onlangs gesloten vestiging in Belfeld, te verhuizen naar het Belgische Hasselt. Omdat we in het verleden de besturingsinstallatie van deze machine hebben gerealiseerd en omdat we al jaren een goede relatie hebben met Steinzeug, hebben wij de verhuisopdracht gekregen.

In samenwerking met Steinzeug-Keramo hebben we de bestaande installatie in Belfeld gedemonteerd en in het Belgische Hasselt weer gemonteerd. De toevoerinstallatie is voorzien van een nieuwe besturing die is ondergebracht in de bestaande besturingsinstallatie van de buizencarrousel. Op deze productielijn worden de buizen van de ovenwagen ontladen en beoordeeld op kwaliteit. Indien goed bevonden en voorzien van een legpuntindicatie gaan de buizen via een transportlijn naar de buizenopzetter, die de buizen van de transportlijn in de carrousel plaatst. Daar worden buizen voorzien van een afdichtingsrand, die in de kraag wordt gegoten.

Na een uithardingstijd van de afdichting worden de buizen door een afnemer op het aftransport geplaatst, waarbij de buizen zo worden gepositioneerd dat ze met de legpositie altijd hetzelfde liggen. Bij de verpakking worden ze in het juiste stapelpatroon – onder andere afhankelijk van het buistype (diameter) – met de stapelinstallatie verpakt voor transport.

Naast de demontage en montage hebben we ook diverse vestigingspecifieke uitbreidingen en aanpassingen aan zowel de hardware als de software doorgevoerd. Na de inbedrijfstelling was de gehele installatie weer tijdig operationeel om aan de vraag van de markt te kunnen voldoen.

webdesign: Artis