Ruïne Kasteel De Keverberg krijgt prestigieus nieuw leven…

25 augustus

Kasteel De Keverberg is een geconsolideerde ruïne van een mottekasteel gelegen in het hart van het Noord-Limburgse dorp Kessel aan de Maas. De Stichting Behoud Kasteel De Keverberg is eigenaar van de ruïne en heeft vijf miljoen euro bij elkaar weten te krijgen voor herstel van De Keverberg en de inrichting van het bijbehorende park als exclusieve evenementen- en vergaderlocatie.

Los van de oude muren wordt een nieuw gedeelte gebouwd bestaande uit slanke kolommen waarop betonnen verdiepingsvloeren en het dak komen te rusten. Het nieuwe dak gedekt met leien zal de vorm krijgen van het achttiende-eeuwse dak. Tussen de kolommen komen glazen puien. Boven de binnenplaats komt een flauw hellend glazen dak. Op 30 juni 2015 werd tijdens graafwerkzaamheden in de kasteeltuin een kist gevonden met waarschijnlijk de stoffelijke resten van de laatste bewoner en baron van De Keverberg.

Via Installatiebedrijf Fraku uit Venlo heeft HG Building Automation, divisie van HG Industrial, de opdracht gekregen om de complete meet- en regeltechnische installatie voor de aansturing van zowel verwarming als koeling, de luchtbehandelingsinstallatie en de verlichting te leveren. Een omvangrijke en zeer uitdagende opdracht omdat – anders dan bij bijvoorbeeld bestaande of nieuwbouw – er geen gegevens zijn hoe de eeuwenoude, dikke muren en de gebruikte materialen zich gedragen bij verschillende klimaatomstandigheden. Daarnaast is het een monumentale locatie waar allerlei restricties gelden voor bijvoorbeeld het boren van gaten in de muren en het bevestigen van beugels voor de bekabeling.

Omdat er niet voldoende ruimte is om alle bekabeling door te voeren is besloten om het systeem in tweeën te splitsen en door middel van BUS-communicatie met elkaar te verbinden. Voordeel hiervan is dat er veel minder installatiewerk is en dat het daardoor economisch voordeliger is.

Het hart is een Smart Struxure gebouwbeheerssysteem van Schneider Electric waarbij de StruxureWare regeltechniek uiteraard de doelstelling heeft om een zo laag mogelijk energetisch verbruik te realiseren.

Op het dak komt een weerstation die de buitentemperatuur en de buitenluchtvochtigheid meet. Alle gemeten data – zowel binnen als buiten – wordt gelogd om te kunnen bepalen wat de juiste aansturing moet zijn. De gemeten data stuurt weliswaar direct de verschillende onderdelen aan, maar de gelogde data wordt gebruikt om over een langere periode te bepalen of het systeem goed ingeregeld is. Daarbij zal over een periode van meerdere jaren worden gemeten en zullen de verschillende jaargetijden meermaals worden doorlopen om optimaal inzicht te krijgen hoe de klimaatomstandigheden zich in de (voormalige)ruïne gedragen na ingebruikname van de locatie.

De verwachte oplevering van het complete systeem is september 2015. 

webdesign: Artis